Settlers, het computerspel dat ik 1993 voor het eerst speelde op de Amiga (spel)computer van mijn zoontje,  bereikte in 1996 als  Settlers 2 'Veni Vidi Vici' het grote publiek. Onder Windows 3.1.

Inmiddels zijn we twee en twintig jaar en zeven versies van het spel verder.

Ik heb het spel zien veranderen en zien aftakelen. Grafisch wel steeds fraaier maar van de logistiek, als ik het zo noemen mag, was in het 7e deel weinig meer over.  Heb het geloof ik maar twee keer gespeeld.

Toen Ubisoft dan ook 10 jaar later besloot tot herschrijving van het spel, maar zonder aan de 'engine' te sleutelen werd dat door de oude getrouwen in dank aanvaard...

De voetangels en klemmen in het productie- en consumptieproces zijn zo werkelijk dat een soepele logistiek wordt vereist. M.a.w. een realistische klus.  Telkens weer.

De uitstekende uitleg over de vier meest elementaire onderdelen van het spel, die in vier Tutorials spelenderwijs wordt gegeven, maakt verdere toelichting eigenlijk overbodig.

Toch zijn er wel degelijk een paar dingetjes die óf handig zijn te weten, óf narigheid kunnen voorkomen.                      Zeker wanneer je aan het spelen van zgn. 'Freeplay Games', kaarten die via de 'Editor' zijn gemaakt, toekomt.